SCHOLA CANTORUM RIJEKA

O nama

Komorni zbor Schola Cantorum Rijeka (pod vodstvom Ingrid i Roberta Hallera) osnovan je početkom 2008. g. sa željom za izvođenjem duhovnog repertoara. U počecima je djelovao u sklopu KUD-a Fratellanze - Zajednice Talijana u Rijeci i tijekom svog djelovanja ostvario je značajne nastupe u cjelovitim izvedbama uz soliste i orkestar: Charpentier „Te Deum“, Vivaldi „Gloria“ i scenska izvedba barokne opere “The Fairy Queen” baroknog skladatelja H. Purcella. Također, održali su korizmeni koncert: „Križni put kroz glazbu“ na kojemu su izveli neka od najpoznatijih korizmenih skladbi poput: „Pie Jesu“ Andrew Lloyd Webbera, „Quando corpus morietur“ Gioacchino Rossinija itd.

Zbor je sudjelovao, ali i organizirao brojne humanitarne koncerte kojima je prikupljao novčanu pomoć za bolesnu djecu i siromašne obitelji, ne ograničavajući se samo na pomoć obiteljima u Rijeci, nego su pomoć slali i u Bosnu i Hercegovinu.

Animiraju misna slavlja u Hrvatskoj i inozemstvu, te održavaju samostalne koncerte. Nastupali su uz barokni ansambl Collegium musicum Fluminense, Riječki komorni orkestar te gudački kvartet Cadenza s kojim je, osim u Rijeci, zbor nastupio u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski. Također, ostvarili su zapažene nastupe u inozemstvu, a u veljači 2015. nastupali su u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ u programu „Od Baro(c)ka do rocka, da bi 9. svibnja 2015. opet nastupili s istim programom.

Nakon uspješnog nastupa na međunarodnom Festivalu „Liburnicon“ u kolovozu 2014. u Opatiji gdje je njihov koncert filmske glazbe ocijenjen kao jedan od najboljih dijelova cijelog Festivala, bili su pozvani 30. svibnja nastupiti na Festivalu „Malik“ na Trsatu, te 24. lipnja na Festivalu slične tematike u Opatiji.

Zbor je su sezoni 2014-2015. djelovao u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci i surađivao s Operom riječkog HNK. U samo godinu dana ostvarili su niz značajnih suradnji poput izvedbe Magnificata J. S. Bacha kao i jednog od najznačajnijih Bachovih djela „Johannes Passion“, da bi u lipnju 2016. u okviru proslave Grada Rijeke i sv. Vida u riječkoj katedrali sv. Vida održali samostalni koncert Kazališta na kojemu su nastupile operne prvakinje Olga Šober i Mirella Toić.

Samostalni koncert u čast sv. Vida zbor je održao i 2017. i na njemu su nastupili i prvaci riječke opere Kristina Kolar i Robert Kolar. Također, iskazana im je čast nastupiti na paljenju prve Advenstke svijeće na Koblerovom trgu 2015., kao i 2016. godine. U svibnju ove godine zbor je osvojio Gran Prix na međunarodnom natjecanju zborova u Karlovcu „Aurora Cantat“ u konkurenciji 41. zbora i vokalna sastava. Schola Cantorum Rijeka sada djeluje u okviru Udruge „Dulciana“.

Zbor plijeni svojom neposrednošću, mladošću i pažljivo osmišljenim programima od ranih a cappella skladbi, do vrlo zahtjevnih duhovnih skladbi s kraja 20-tog stoljeća. Skladbe izvode na nekoliko jezika, među njima: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, engleskom, ruskom, francuskom, latinskom jeziku. Među svojim članovima ima mlade učenike glazbe i studente pjevanja koji nastupaju kao solisti uz zbor.

Nadolazeći koncerti

Najave nadolazećih koncerata.

02. prosinca - 19:00h Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Ulaz slobodan.

VIDEO

Protekli događaji

 • blog14

  Koncert Vokalnog ansambla Dulciana

  Koncert Vokalnog ansambla Dulciana održanog u Župnoj crkvi Prikazanja Gospodinova u Belome na otoku Cresu u subotu 29.07.2017. Program pod nazivom Glazbeni vremeplov kroz hrvatsku prošlost obuhvatio je sakralna djela skladatelja A. Grgičevića, T. Cacchinija, I. Lukačića, V. Jelića, I. pl. Zajca, M.B. Rašana, E. Cossetta, B. Starca i M. Nikolića. Na koncertu su nasupili Ingrid Haller-sopran, Tea Ban - mezzosopran, Ema Delač- alt, Robert Car i Dorian Mataija- tenori, Lovro Matešin - bariton i Mario Negovetić- bas, u solističkom brojevima, duetima, tercertima, četveroglasno i u pet glasova, a capella i uz orguljsku pratnju Petre Kukavice.

 • blog24

  Posveta nove župne crkve župe sv. Ane na Gornjoj Vežici

  U subotu 17. lipnja bili smo počašćeni sudjelovati na posveti nove župne crkve župe sv. Ane na Gornjoj Vežici koja za suzaštitnika ima bl. Alojzija Stepinca. Crkvu je posvetio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Dio naših članova na misi je pjevalo sa župnim zborom župe sv. Ane i župnim zborom crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Uz nadbiskupa Devčića, na fotografiji su župnik župe sv. Ane vlč. Michele Cittadino i župni vikar vlč. Goran Žan Lebović Casalonga.

 • blog12

  Svečani koncert u čast proslave blagdana sv. Vida

  14. lipnja 2017. održan je svečani koncert u čast proslave blagdana sv. Vida, zaštitnika našega grada i Riječke nadbiskupije. Na koncertu je uz Scholu Cantorum nastupio i komorni ansambl "Dulciana" kojega čine naši solisti te posebni, nama dragih gosti i prijatelja, sjajni solisti, prvaci riječke Opere i supružnici, sopranistica Kristina Kolar i njezin suprug bariton Roberto Kolar.

 • blog10

  VELIKA NAGRADA - GRAND PRIX SCHOLI CANTORUM RIJEKA!

  U Karlovcu je 20.svibnja održano međunarodno natjecanje zborova "Aurora Cantat" na kojemu se predstavio 41 zbor iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije u 4 kategorije: klasična zborska skladba, duhovna zborska skladba, folklorna zborska skladba i popularna zborska skladba. Neizmjerno smo sretni što smo u kategoriji duhovne glazbe osvojili Zlatnu plaketu s najvećim brojem bodova, a naša maestra Ingrid Haller dobila posebno priznanje. Naš zbor bio je i ukupan pobjednik natjecanja. Za Veliku nagradu -Grand Prix natjecali smo se s odličnim zborom Medicinskog fakulteta u Rijeci koji su bili pobjednici u kategoriji popularne glazbe te ŠPD Kolom iz Šibenika i Djevojačkim zborom Cantus ante omnia iz Zagreba.

 • blog11

  Svetkovina Gospe Trsatske

  U okviru proslave svetkovine Gospe Trsatske, čuvarice grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat i zavjetnog hodočašća pomoraca u najstarije živuće marijansko svetište u Hrvatskoj, ono na Trsatu te Majčinog dana, Schola Cantorum Rijeka održala je u nedjelju 7. svibnja u crkvi Majke Božje Trsatske koncert najljepših marijanskih pjesama. uz dvije praizvedbe skladbi "Ave Maria", našega člana Michaela Nikolića i "Zdravo Marijo" skladatelja Božidara Baumgartena, kao i nekoliko solističkih nastupa. Koncert je održan pod nazivom "Svetoj Majci s ljubavlju"